Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Płatności bezgotówkowe

Polna droga zimą

Budynek Urzędu Gminy

Zespół Folklorystyczny Klekociaki

Wschód słońca nad rzeką Nurzec

Podlaskie Spotkania 2016

Kulinarne szranki Kół Gospodyń Wiejskich

logo

Gmina Boćki w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Boćkach realizuje operację pn. „Kulinarne szranki Kół Gospodyń Wiejskich”. Celem operacji jest zachęcenie mieszkańców wsi do podejmowania inicjatyw służących rozwojowi wsi, promocji życia na wsi a także promowania dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Podlasia w tym przekazywanie tradycji dzieciom i młodzieży poprzez udział w organizowanych w ramach projektu wydarzeniach w tym konkursach kulinarnych i warsztatach.

Grupę docelową konkursów kulinarnych stanowić będą mieszkańcy obszarów wiejskich w tym Koła Gospodyń Wiejskich oraz grupy nieformalne z terenu Gminy Boćki. Uczestnikami warsztatów kulinarnych będą dzieci i młodzież z terenu Gminy Boćki.

W ramach operacji przewidziane są następujące działania:

1.Konkursy kulinarne:

  • Etap I tradycyjne danie mięsne – termin 04 września 2020 r. od godz., 15:00 (transmisja online)
  • Etap II tradycyjne dania z wykorzystaniem nabiału – termin 06 września 2020 r. od godz., 15:00 (transmisja online)
  • Etap III tradycyjne desery/ciasta – termin 11 września 2020 r. od godz., 15:00 (transmisja online)
  • Etap IV Konkurs finałowy – tradycyjny stół podlaski (danie główne, przystawki min. 2, deser) – termin 13 września 2020 r. od godz. .14:00 (plac za Urzędem Gminy Boćki, ul. Plac Armii Krajowej 3, 17-111 Boćki; formuła otwarta dla mieszkańców)

2.Warsztaty kulinarne z przygotowywania tradycyjnych potraw dla dzieci i młodzieży:

  • 4 warsztaty organizowane w Gminnym Ośrodku Kultury w Boćkach, ul. Dubieńska 11, 17-111 Boćki, termin wrzesień 2020 r. (informacja terminie oraz zgłoszeniach na warsztaty zostanie umieszczona na stronie internetowej Gminy Boćki oraz Gminnego Ośrodka Kultury w Boćkach).

3. Druk i dystrybucja publikacji zawierającej przepisy na tradycyjne potrawy przygotowywane w ramach zorganizowanych konkursów kulinarnych.

Operacja ma na celu zwiększenie wiedzy na temat dziedzictwa kulturowego, zwyczajów i tradycji Podlasia, możliwości wykorzystania produktów regionalnych oraz pozyskanie nowych doświadczeń przez mieszkańców Gminy Boćki. Zrealizowane działania w tym konkursy i warsztaty kulinarne oraz wydana publikacja z tradycyjnymi przepisami przyczynią się do promocji dziedzictwa kulinarnego Podlasia. Efektem operacji będzie również zwiększenie współpracy międzypokoleniowej poprzez możliwość przekazania młodszym pokoleniom tradycji lokalnych społeczności przeprowadzonych warsztatów skierowanych do dzieci i młodzieży.

Regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dot. konkursów kulinarnych znajduje się poniżej. Wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy należy przesłać do dnia 31.08.2020 r. do godz. 16.00 na adres e-mail: m.korniluk@gminabocki.pl bądź bezpośrednio do Urzędu Gminy Boćki, ul. Plac Armii Krajowej 3, 17-111 Boćki.

W przypadku pytań prosimy o kontakt pod nr tel. 85 731 96 10, e-mail: m.korniluk@gminabocki.pl.