Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Narodowy spis powszechny ludności i mieszkań 2021

Płatności bezgotówkowe

Polna droga zimą

Budynek Urzędu Gminy

Zespół Folklorystyczny Klekociaki

Wschód słońca nad rzeką Nurzec

Podlaskie Spotkania 2016

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020

logoOd dnia 26 listopada 2020 r. obowiązuje nowe kryterium dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2020  tj. w wysokości 220% kryterium dochodowego określonego w ustawie o pomocy społecznej.

Do pomocy uprawnia dochód:

- 1.542,20 zł - w przypadku osoby samotnie gospodarującej,

- 1.161,60 zł - w przypadku osoby w rodzinie.

Osoby posiadające dochód przekraczający w/w kwoty nie otrzymają skierowania.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Boćkach wydaje skierowania do organizacji zajmujących się dystrybucją żywności. Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Bielsku Podlaskim przyjmuje skierowania wyłącznie od osób będących członkami związku.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy zgłosić się do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej  w Boćkach lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności. Do wydania skierowania należy udokumentować dochód miesięczny. W przypadku osób pobierających świadczenia emerytalno-rentowe powinien być to odcinek renty/emerytury oraz decyzja potwierdzająca wysokość aktualnego świadczenia.

W związku z trwającym stanem epidemii COVID-19 możliwe jest zdalne kwalifikowanie odbiorców pomocy żywnościowej w ramach PO-PŻ 2014-2020 Podprogram 2020.

Ośrodek udziela informacji pod numerem telefonu 85-731-96-17, 85-731-96-18.

Osoby potrzebujące otrzymują artykuły: warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, a także cukier i olej. Osoby potrzebujące mogą także skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatówdotyczących m.in. przygotowywania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania, sprawnego zarządzania budżetem domowym, zapobiegania marnowaniu żywności w celu zwiększenia samodzielności i włączenia społecznego.