Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Płatności bezgotówkowe

Polna droga zimą

Budynek Urzędu Gminy

Zespół Folklorystyczny Klekociaki

Wschód słońca nad rzeką Nurzec

Podlaskie Spotkania 2016

Kulinarne szranki Kół Gospodyń Wiejskich

logo

Gmina Boćki w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Boćkach zrealizowała operację pn. „Kulinarne szranki Kół Gospodyń Wiejskich”. Celem operacji było zachęcenie mieszkańców wsi do podejmowania inicjatyw służących rozwojowi wsi, promocji życia na wsi a także promowania dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Podlasia w tym przekazywanie tradycji dzieciom i młodzieży poprzez udział w zorganizowanych w ramach projektu wydarzeniach w tym konkursach kulinarnych i warsztatach.

Grupę docelową konkursów kulinarnych stanowiły Koła Gospodyń Wiejskich oraz grupy nieformalne z terenu Gminy Boćki. Uczestnikami warsztatów kulinarnych były dzieci i młodzież z terenu Gminy Boćki.

W ramach operacji zrealizowano następujące działania:

1.Konkursy kulinarne:

  • Etap I tradycyjne danie mięsne – zwycięskie drużyny: I miejsce – KGW w Sielcu, II miejsce – Klub Senior+ w Dubnie, III miejsce – KGW w Andryjankach;
  • Etap II tradycyjne dania z wykorzystaniem nabiału - zwycięskie drużyny: I miejsce – BOĆKOWIANKI, II miejsce – KGW w Andryjankach, III miejsce – KGW w Wiercieniu;
  • Etap III tradycyjne desery/ciasta - zwycięskie drużyny: I miejsce – KGW w Wiercieniu, II miejsce – KGW w Andryjankach, III miejsce – KGW w Sielcu;
  • Etap IV Konkurs finałowy - Tradycyjny stół Podlaski - I miejsce – Klub Senior+ w Dubnie, II miejsce - BOĆKOWIANKI, III miejsce – KGW w Sielcu;

2.Warsztaty kulinarne z przygotowywania tradycyjnych potraw dla dzieci i młodzieży:

  • 4 warsztaty dla dzieci i młodzieży przeprowadzone w świetlicach wiejskich przez Koła Gospodyń Wiejskich.

3. Druk i dystrybucja publikacji zawierającej przepisy na tradycyjne potrawy przygotowywane w ramach zorganizowanych konkursów kulinarnych.

Operacja miała na celu zwiększenie wiedzy na temat dziedzictwa kulturowego, zwyczajów i tradycji Podlasia, możliwości wykorzystania produktów regionalnych oraz pozyskanie nowych doświadczeń przez mieszkańców Gminy Boćki. Zrealizowane działania w tym konkursy i warsztaty kulinarne oraz wydana publikacja z tradycyjnymi przepisami przyczyniają się do promocji dziedzictwa kulinarnego Podlasia. Efektem operacji jest również zwiększenie współpracy międzypokoleniowej poprzez możliwość przekazania młodszym pokoleniom lokalnych tradycji kulinarnych poprzez przeprowadzone warsztaty kulinarne.